De algemeen gehanteerde criteria van het Fybromyalgie zijn:
1. Ten minste drie maanden, gegeneraliseerde pijn, met pijnen in de linker en rechter hemisfeer (deel) van het lichaam, boven en onder het middel en axiaal (nek, borst, rug).
2. Pijn bij palpatie (pressie) van 11 of meer van de 18 drukpunten of tenderpoints (in de nek voor en achteraan, de schouders achteraan, de borstkas, de ellebogen, de lenden en heupen en de knieën. Tenderpoints komen steeds bilateraal (tweezijdig)voor.
Naar schatting lijdt 5% van de patiënten van het bestand van de huisarts en 12% van de patiënten van een reumatoloog aan deze ziekte. Fybromyalgie betekent letterlijk: pijn van spier- en bindweefsel. Is ook bekend als weke delen reuma.
Fibromyalgie is een ziektetoestand die zich manifesteert in het bewegingsapparaat (spieren en pezen), en die gekenmerkt wordt door chronische, pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam, maar vooral in de nek- en schoudersl, lage rug en bekkengordel en de ledematen. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Fibromyalgie gedefinieerd als -niet gespecifieerde reuma-.
Typisch is ook de verhoogde drukpijngevoeligheid op een aantal specifieke punten. Deze pijnlijke plekken, de zogenaamde «Tender Points» of «Drukpunten» worden soms toegeschreven aan plaatselijke verhoogde spanningstoestanden (tonus) van spieren en pezen.
Een aantal nevenverschijnselen zijn:
– algemene vermoeidheid, futloosheid
– chronische hoofdpijn
– slaapstoornissen en ochtendstijfheid
– verstoorde darmfunctie
– angst en chronische stressgevoelens
– gevoeligheid voor temperatuurveranderingen.
– lage algemene belastbaarheid
Kenmerkend is bovendien dat er geen afwijkingen vast te stellen zijn bij röntgenonderzoeken en/of bloedonderzoek. De oorzaken van het fibromyalgie-syndroom zijn tot op heden niet specifiek te wijten aan een ontregeling van het immuunsysteem, veranderingen in de bindweefselstructuur, tekort aan zuurstof in de spieren, storing in het metabolisme van bepaalde stoffen die een werking hebben op de bloedvaten en het zenuwstelsel, alsook functiestoornissen en het modulatiesysteem van pijn, werden bestudeerd, maar een definitieve oorzakelijke verbanden konden tot op heden nog niet gevonden worden.
Meest voorkomende symptomen.
• Pijn die gepaard gaat met stijfheid en gevoeligheid rond de gewrichten, spieren en pezen, het betreft vooral de nek, schoudes, de bovenarmen en benen. De pijnklachten nemen dikwijls toe bij koud en vochtig weer, bij vermoeidheid, bij ongewone of overmatige inspanningen en bij emotionele stress. Door de toenemende pijnklachten ontstaat er nog meer stress, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat van pijn- stress- pijn.
• De klachten verminderen bij warmte (bv. een warm bad) en ontspanning.
• Slaapstoornissen met vermoeidheid
Slaapstoornissen worden vermeld bij 60 – 90 % van de fibromyalgiepatiënten, het gaat meestal gepaard met vermoeidheid bij het opstaan. Veelal voelt de patiënt bij het opstaan een opmerkelijke ochtendmoeheid.
• Ochtendstijfheid is een frequent voorkomende klacht bij fibromyalgiepatiënten. Doordat de spieren ’s nachts niet voldoende ontspannen ervaart de patiënt ’s morgens een gevoel van gebroken wakker worden.
• Veel fibromyalgiepatiënten hebben te kampen met hoofdpijn.
• Fibromyalgiepatiënten vertonen ook een verstoorde darmtransit (afwisseling van diarree en verstopping, verspreide buikpijnen )
Geadviseerd wordt:
– darmfunctie behandelen
– PH-waarde reguleren
– persoonlijk dieet instellen
vrij van suikers, koezuivel en gluten
aangevuld met speciale multi en selectieve vitamineralen, afhankelijk van tekorten en surplus
Het moet worden uitgesloten, dat de verschijnselen betrekking hebben op virussen of de ziekte van Lyme.